Jedeň deň v Polievkárni s Máriou Nagyovou

13. apríla 2017
Autor: Michaela Koklesová
Foto: Nora a Jakub Čaprnka

Mária Nagyová začínala ako pekárka, neskôr sa cukrárom starala o čerstvú dodávku kvalitnej čokolády. Dnes má v svojej nitrianskej Polievkárni tím skvelých žien, vďaka ktorým sa rad v čase obeda tiahne až na ulicu. My sme boli zvedaví, ako vyzerá jej bežný deň.

6:10

Ráno vstávam skoro – každý pracovný deň totiž dochádzam do Polievkárne z Viesky nad Žitavou, kde žijem aj s manželom a našim bielym kocúrom. Od dverí k dverám mi cesta trvá presne 25 minút.

6:50 – 8:30

S dievčatami prichádzame do Polievkárne tesne pred siedmou a začíname variť. Najskôr treba pokrájať cibuľu, ktorá je v mnohých polievkách základom, potom ostatné suroviny ako mäso, koreňovú zeleninu všetkého druhu či bylinky. Každý deň varím štyri rôzne druhy polievok – jednu klasickú ako napríklad guláš alebo držková, dve vegetariánske, ako krém z medvedieho cesnaku alebo šošovicovú s kyslou kapustou a sušenými hríbami a nakoniec ešte jednu polievku pre tých, čo radi experimentujú. Ľudia majú veľmi radi našu marockú Hariru s kuracím mäsom alebo thajskú polievku Tom Ka Gai s kokosovým mliekom.

8:30 – 8:45

Hneď ráno nám chodí čerstvá dodávka surovín od zeleninárov a pečivo od topoľčianskej pekárne. Odbieham od polievok a preberám tovar.

8:45 – 10:30

Vraciam sa naspäť k polievkám, dievčatá zatiaľ čistia a pripravujú zeleninu na šaláty, ktoré si u nás ľudia môžu namiešať podľa seba. Varia šošovicu, cícer, kuskus, bulgur, pečú zeleninu alebo zemiaky, krájajú paradajky, strúhajú syr alebo pripravujú dresing. Každý deň tiež pečieme koláč – väčšinou ovocnú bublaninu alebo cheesecake – podľa toho, aká je práve sezóna.

10:30 – 10:55

O pol jedenástej musí byť všetko navarené a napečené, aby sme stihli pripraviť Polievkáreň na otvorenie. Polievky presúvam z hrncov do ševingov, špeciálnych nádob, v ktorých sa po celý čas polievky ohrievajú. Chystáme šaláty a všetky drobnosti, ktoré súvisia s otvorením – píšeme dennú ponuku na tabuľu, dokladáme servítky, tégliky a príbory na polievky so sebou, roznášame džbány s vodou na stoly. Sme v zhone, vonku už vidím čakať prvých zákazníkov.

11:00 – 14:00

Zachvíľku máme plno a s dievčatami máme čo robiť, aby sme nikoho nenechali dlho čakať. Prišli sme na skvelý systém – ja naberám polievky, Alica sa stará o šaláty a koláče, a Hanka blokuje a vydáva peniaze. V kuchyni máme našu pani Valiku, ktorá zatiaľ robí poriadky a stará sa o to, aby nám vpredu nič nechýbalo. Teším sa, že ľuďom u nás chutí, lebo väčšinou si ani len nestihnem všimnúť ako a už sú dve hodiny.

14:05 – 15:30

Hlavný nápor už v Polievkárni opadá, a tak nechávam dievčence samé a idem na nákup. Aj keď nám každý deň chodia čerstvé suroviny, niektoré potraviny, ako napríklad mäso, si rada chodím vybrať sama.

15:30 – 18:30

Polievkáreň zatvárame o tretej, keď sme, musím si poklopať, úplne vypredaní. Upratujeme a chystáme veci na ďalší deň. Čaká ma ešte polhodinová cesta domov, dám si s manželom kávu, porozprávame sa a oddýchnem si.

19:00 – 21:00

Pri správach sa ešte pustím do administratívy, ktorá je spojená s prevádzkovaním vlastného bistra – vybavujem rôzne dokumenty, zostavujem jedálny lístok na ďalší týždeň, spisujem zoznamy surovín, plánujem nákupy, platím faktúry a výplaty. Niekedy je toho menej, inokedy viac. No skoro vždy si k tomu doprajem aj pohár dobrého vína.